Slapovi na Batavi

(Waterfalls of Batava)

OPIS (Description)

Pot gre najprej ob desnem bregu, mimo manjšega stolpiča, ki ga najbrž uporabljajo okoliški lovci kot del strelišča. Malce naprej od stolpiča se pri mostiču podamo v strugo in po 30 metrih vzpona smo pri prvem slapu višine 6 metrov, ki zavija v obliki črke L po lehnjakastem pobočju. Vrnemo se po isti poti in znova vzpnemo na desni breg. Nedolgo potem smo pri drugem slapu: čez prelomljen lapor, kamor se je zaril apnenec, teče voda v višini kakih 3 metrov. Ponovno se vzpnemo na desni breg in prečimo potok na levi breg in malo naprej vstopimo v strugo: že smo pri tretjemu slapu višine 4 do 5 metrov, ki ima obliko polkrožnega vseka v steno. Vrniti se moramo do drugega slapu in ponovno po desnem bregu naprej vse do manj kot 2 metra visokega slapiča, ko prestopimo na levi breg in po njem nadaljujemo pot vse do vrha. Sledi kratek vzpon in že smo pri četrtemu slapu, visokemu 4 metre v večih stopnjah. Dalje najdemo peti slap oziroma slapišče v več stopnjah: visoko je skupaj 20 metrov, v zgornjem delu pa najdemo čudovit dvodelni, 4 metre visoki slap. Do tu smo hodili po sicer zaraščeni, a lepo vidni gozdni poti in kasneje še stezi, od tu najprej pa je zmanjkalo vsake vidne poti in se pač naprej prebijamo sami, po občutku. Šesti slap je visok 4 metre, oblikovan pa je kot naravni trojni S (vijuga levo-desno). Nad njim je kmalu že sedmi slap, ki meri v višino 3 metre. V nadaljevanju naletimo na sotočje dveh izvirov Batave. Na desnem toku (izviru) najdemo osmi slap na naši poti: visok je 5 metrov. Na levem toku (izviru) je deveti slap: visok je vsaj 20 metrov, v večih stopnjah, po vsaki stopnji pa je voda v kamen vrezala značilno kadico. Poizkusili smo z vzponom po strmih in drčnih bregovih levega in desnega toka, toda dostop v navpično sotesko je bil nemogoč, zato bomo ponovno obiskali grapo Batave enkrat v prihodnosti. Skoraj ne verjamemo, da višje zgoraj v hribu ne bi našli še kakšnega slapu!

(There are at least nine waterfalls in Batava brook. The first one has height of 6 meters. Water slide in L shape. The second waterfall has height of 3 meters. Water flow over marl. The third one has height 4-5 meters. The fourth waterfall has height of 4 meters. The fifth one is actually a stream with waterfalls with height of 20 meters. In the top of stream is beautiful 4 meters high waterfall. The sixth one is S shaped, 4 meters high waterfall. Seventh waterfall has height of 3 meters. The eight one is 5 meters high waterfall. The ninth is 20 meters high waterfall in multiple stages.)

DOSTOP (Access)

V Baški grapi se v naselju Podbrdo usmerimo na desno v smeri Porezna (levo je smernik za naselje Bača), zavijemo v železniški podhod in se ustavimo na prvem ostrem desnem ovinku - kmalu potem, ko zmanjka asfalta - in smo pri vhodu v grapo potoka Batava.

(From main road Sorica - Podbrdo in Podbrdo turn left toward Porezen. Go over the bridge and again left toward Porezen (wooden sign board). Go under the railway and up. When road turn on macadam road go further to the bridge over Batava brook. Just before the bridge go by right bank and upward. Shortly after there is the wooden bridge. At the bridge go into the river bed and after few minutes there is the first waterfall. To aproach other waterfalls go back to the bridge and upward by path. Shortly after ther is the second waterfall. Further up is a 2 meters high jumper where you must cross over the brook and by left bank upward. To aproach other waterfalls just follow the path by left bank. In the end there is the left and the right stream and the eight (on left stream) and ninth waterfall. There are probably more waterfalls on both streams further up but are almost imposible to aproach.)

Slap 1 (Foto: Boris)

Slap 2 (Foto: Žare)

Slap 3 (Foto: Boris)

Slap 4 (Foto: Žare)

Slap 5 - slapišče (Foto: Boris)

Slap 6 - vrh slapišča (Foto: Boris)

Slap 7 - Trojni S (Foto: Boris)

Slap 8 (Foto: Boris)

Slap 9 - desni vir (Foto: Žare)

Slap 10 - levi vir (Foto: Boris)


Prejšnja stran (Previous page)