Izvir in slap Bistrice

(Spring and waterfall of Bistrica)

OPIS (Description)

Pot gre vseskozi po gozdu, redke smerne table pa nas zadovoljivo usmerjajo proti izviru. Po največ 45 minutah pridemo do prve zanimivosti na poti: izvira, ki priteče kar iz luknje v steni pobočja in se po 2,5 metra padca razbije na z mahom poraslo kamenje. Nekaj naprej je že značilni kraški izvir Bistrice, ki na plano pokuka izpod kupa kamenja pod bližnjim pobočjem. Slapu pod njim se lahko približamo po potki, ki nas preko kovinskega mostu popelje na levi breg in tik pod 7 metrov visoki slap, kjer je ogromen tolmun. Zgornji del oziroma rob slapu (kak meter) je zidan, ker je voda z nagibom speljana v desno in skozi rov in na koncu še skozi kvadratasto odprtino bruhne v nižjeležeči tolmun. Ni nam znano ali je voda speljana zaradi vodnega zajetja ali pa je bil tam nekdaj morebiti mlin ali manjša hidroelektrarna - v vsakem primeru betonski rob in nenaravna odprtina kazita videz slapu.

(The spring of Bohinjska Bistrica is a karst vent hole. Just few meters below the spring water fall into waterfall which height is 7 meters.)

DOSTOP (Access)

Z lokalne ceste Bled - Bohinj se na izhodu iz Bohinjske Bistrice, pri mostu, usmerimo na levo in se nato ob potoku peljemo še kak kilometer vse do konca makadama in do smerne table za izvir Bistrice.

(From main road Bled - Bohinj turn to Bohinjska Bistrica. Go through Bohinjska Bistrica and after passing the bridge (over river named also Bohinjska Bistrica) turn first turning left. Go by road along the stream tiil you come to the sign board which direct you toward Izvir Bistrice. There you can leave the car. Go by path and follow the sign boards. After 30-45 minutes there is the spring which water flow directly from the hole in rock. Few minutes forward there is the spring and the waterfall of Bohinjska Bistrica.)

Izvir ob poti (Foto: Žare)

Levi (umetni?) slap (Foto: Žare)

Slap Bohinjske Bistrice (Foto: Žare)


Prejšnja stran (Previous page)