Slap Cuc

(Waterfall Cuc)

OPIS (Description)

Za slap Cuc obstajata dve poti: ena, ki pelje naravnost do slapu in se spočetka 'drži' poti na Rogatec, drugo pa si lahko preberete v opisu dostopa do Riharjevih slapov. Opisujemo prvo, neznano pot: spremljamo makadamsko dovozno pot in kmalu naletimo na markacije planinske poti na Rogatec. Pozor: kmalu po vstopu na z žico ograjeni pašnik se pot usmeru na levo in po pobočju navzgor, stran od vode. Po 45 minutah se dvignemo do Riharjevih slapov, do katerih se lahko spustimo po precej strmem in drčnem bregu. Od tu (z mesta nad Riharjevimi slapovi) naprej po poti na Rogatec se v razdalji slabih 50 metrov nahaja na desno in navzdol lesena brv - prestopimo potok in po kakih 15 do 20 minut sopihanja v ne preveč strmo pot pridemo do manjšega odcepa, kjer že lahko vidimo slap: levo pridemo pod vznožje slapu, desno in navzgor pa nad zgornjo stopnjo slapu in pred gornje slapišče. Do slapu se malce spustimo: pot je ozka, mestoma jo prepletajo korenine, na krajšem odcepu pa je napeljana tanjša jeklenica. Pred slapom je urejeno razgledišče: od tu vidimo spodnji dve stopnji slapu, zgornja, vršna stopnja pa je očem (in sliki!) skrita (vidimo jo šele precej stran od slapu, na desni strani). Slap je visok 65 metrov (merjeno z višinomerom na ročni uri!). Nad slapom se nahaja tudi daljše slapišče v skupni višini 15 metrov, z dvema izrazitejšima skokoma.

(Waterfall has height of approx. 65 meters in four or five stages. Above the waterfall is a 15 meters high stream with waterfalls.)

DOSTOP (Access)

V Lučah zavijemo za Podvolovljek in po kakih 6 kilometrih je na levi strani odcep za slap Cuc oziroma za Riharjevo kmetijo. Po slabih 100 metrih je z leve strani manjša razširitev makadamske dovozne poti, kjer lahko pustimo vozilo.

(From main road Ljubno ob Savinji - Luče in Luče turn toward Podvolovjek. After approx. 6 kilometers there is the wooden sign board, which direct you toward "Slap Cuc". Go by macadam road and follow the marked path toward Rogatec. After approx. 45 minutes there is the waterfall of Rihar (bellow the path). From here go further approx. 50 meters. After 50 meters there is the crosspath. Go right and by wooden foothbridge. Follow the path upward. After 15-20 minutes there is the waterfall. Just before the waterfall there is the crosspath. Left path leads you to lower part of waterfall, right path toward upper part of the waterfall.)

Slap Cuc (Foto: Žare)

Slapišče nad slapom (Foto: Boris)


Prejšnja stran (Previous page)