Slapova pod Jalovnikom

(Waterfalls under Jalovnik)

OPIS (Description)

Spodnji slap je izredno lahno dostopen po desnem bregu, viden pa je kar s poti. Pritok pridirja s pobočja Jalovnika z desne, zavije okoli skale in se po nanosih lehnjaka požene v 2 pramenih z višine 7 metrov in se v kratkem, le nekaj nižje, izteče v potok Kneža. Če se vrnemo malce po poti nazaj in se vzpnemo po desnem bregu, pridemo kmalu tudi do zgornjega slapu, višine 9 metrov z lepim tolmunom. Voda nato teče po ravnem še 15 metrov, sledi manjši skočnik in potem že zgoraj opisani slap.

(There are two waterfalls. The lower waterfall has height of 7 meters. Water flows from right, rounds the stone and falls over the tufa. The upper waterfall has height of 9 meters.)

DOSTOP (Access)

V kraju Bača pri Modreju zavijemo z magistralne ceste Idrija - Tolmin v Baško grapo in po 6 kilometrih prispemo v zaselek Kneža, kjer mimo cerkve (izhodišče!) zavijemo na ožjo asfaltirano cesto, ki se vije ob potoku. Asfalt kmalu preide v makadam in po 5,2 kilometra pridemo do odcepa poti, ki ga spoznamo po bližnjemu mostiču. Sledimo poti po odcepu in hitro smo pri slapu.

(At Bača pri Modreju (main road Idrija - Tolmin) turn right towards Baška grapa and after 6 kilometers there is the village Kneža. At the church turn left and through the road which follows the river Kneža. Shortly after road becomes macadam road. After 5,2 kilometer (from the church) there is the bridge. Few meters before the bridge, there is the forest road going straight in the wood. Shortly after there is the waterfall on the left side of the road. To the upper waterfall go back to the forest road and return few meters. Then just follow the right bank and shortly after there is the waterfall.)

Spodnji slap (Foto: Žare)

Zgornji slap (Foto: Žare)


Prejšnja stran (Previous page)