Slapovi na Kacenpohu

(Waterfalls of Kacenpoh)

OPIS (Description)

Že zelo kmalu na poti naletimo na desni pritok Kacenpoha (ali Kocenpoha ali Mačjega potoka), kjer se nahaja slap, drsnik, višine 5 metrov, ki teče čez nagubane kamnite sklade, zelo značilne za to pokrajino. Grapa Kacenpoha se začne počasi zoževati vendar je vseeno dovolj prostora, da pot nadaljujemo zdaj po enem, zdaj po drugem bregu, dokler nam skala, zagozdena v sotesko ne prepreči pot. Tu je potrebno uporabiti malce plezarije, da se dvignemo kake 3 metre višje. Trud je kmalu poplačan saj se pred nami razkrije slap na Kacenpohu, višine 20 - 25 metrov, tekoč čez kamnite plastnice. Grapa ima tukaj značilnosti soteske: visoki previsi nam preprečujejo nadaljno pot. Sumimo, da je v nadaljevanju še kakšen slap, saj je še dovolj prostora in naklonine po grapi do bližnjih pobočij (raziskovanja se bomo lotili prihodnjič!). V bližini najdemo tudi kmetijo Kocenpohar, kjer prijazni lastnik na ogoličenih obronkih goji jelene in košute.

(The waterfall has height 20 - 25 meters. Above the waterfall are more waterfalls (more next time). There is also a waterfall on the right affluent of Kacenpoh or Mačji potok (Cat's brook), height of 5 meters (first picture).)

DOSTOP (Access)

V Baški grapi se najprej od Podbrda usmerimo proti Bači pri Podbrdu. Po približno 2 kilometrih zapustimo ozko asfaltirano cesto, ki se strmo vzepnja po obronkih Tamarja in zavijemo na levo, na gozdno cesto. Po nje se peljemo še kakih 500 metrov, dokler cesta ne naredi oster ovinek v levo. Od tu dalje sledimo potoku, ki nas kmalu pripelje do slapu.

(From center of Podbrdo go towards Bača pri Podbrdu. After approx. 2 kilometers turn left to the forest road and after 500 meters there is small bridge over the brook. From there follow the bank of the brook. Just before the waterfall some rocks must be climbed (height of 3 meters) to aproach beneath the waterfall. The waterfall on the right affluent is located approx. 10 - 15 minutes from the bridge.)

Slap na pritoku Kacenpoha (Foto: Boris)

Slap na Kacenpohu (Foto: Žare)


Prejšnja stran (Previous page)