Izvir in slapovi Krke

(Spring and waterfalls of Krka)

OPIS (Description)

Krka izvira med manjšima zaselkoma Gradiček in Trebnja Gorica, južno od Ivančne Gorice v smeri Muljave. Takoj nad izvirom je podzemska jama, imenovana Krška jama, izredno zanimiva za ogled. Zaradi majhne višinske razlike med izvirom in izlivom v Savo (le kakih 140 metrov!), je tok Krke razmeroma (v povprečku!) počasen, kar omogoča, da se apnenec iz vode počasi a vztrajno odlaga na rečno dno in tvori značilne lehnjakove pragove, ki so se ponekod razvili v kar velika slapišča. Krka je med vsemi slovenskimi rekami znana tudi po tem, da je vsebnost karbonata v vodi izredno velika, zato nas vsa ta obilica lehnjaka niti ne sme presenetiti. Ne pozabimo, da lehnjak nastaja tudi po več tisoč let (10 in več), zato je ta naravna tvorba zanimivost že sama po sebi. Reka je v svojem zgornjem teku sicer živahna, saj je morala izsiliti svoj tok tudi skozi kak kanjon, v spodnjem delu pa teče po ravnini in oblikuje značilne ravninske tvorbe - rečne okljuke, rokave in otočke. Prvo lehnjakovo slapišče najdemo nekaj nižje po toku nizdol, pri Žužemberku. Slapišče tod je visoko le kakih 5 metrov, toda obširno in razgibano. Naslednji postanek velja opraviti pri Budganji vasi, kjer najdemo značilne lehnjakove brzice in slapiče do 1 metra višine, obenem pa si lahko ogledamo mlin, še eno značilnost področja doline Krke. To področje je znano po vodnih mlinih in žagah, Dimčev mlin pa je bil svojčas gotovo med pomembnejšimi objekti v širši okolici, saj premore 3 vzporedno grajene vodne kanale, ki so lahko torej (bržkone!) poganjali sočasno kar 3 mlinska kolesa. V Dvoru na Krki se nahajajo izredno lepi lehnjakovi pragovi in slapišča, pri čemer so tisti nad mostičem (1 do 2 metra) precej nižji od tistih pod mostičem (4 do 5 metrov), toda oboje si velja ogledati zaradi prav posebne razgibanosti. V Dvoru najdemo še ostanke železarne. Kmalu po Dvoru tok reke postane počasnejši in lehnjakovih tvorb in slapišč ni več toliko. Še to: Krka je menda najdaljša reka, ki teče v celoti po slovenskem ozemlju (111 kilometrov).

(The river Krka has very high procentige of carbonate disolved in water. Although the water drop of river is just 140 meters, there is some tufa jumpers or almost waterfall. The first jupers are at Žužemberk with height of 5 meters. The next one is at hamlet "Budganja vas" with height of one meter and old mill. The most beautiful waterfalls or cascades are at the Dvor. There are two complex of waterfalls and cascades with height 2 and 5 meters. The altogether lenght of the Krka river is 111 kilometers.)

DOSTOP (Access)

Najlažje je priti na izvir Krke tako, da se pri Žužemberku usmerimo proti Krški vasi (druga možnost je, da se v Ivančni Gorici usmerite v smeri Muljave, od tam pa proti Krški vasi), tam pa nas proti izviru Krke že usmerjajo smerne turistične table (če bi vseeno zgrešili, si zapomnite, da je treba pri cerkvi Sv. Kozme in Damjana v Krški vasi zaviti v desno). Slapišče pod žužemberškim gradom je nemogoče zgrešiti: dovolj je, če se držimo ceste in se spustimo do reke (smer Stavča vas ali pa Stranska vas), z mostu pa so slapišča itak najbolje vidna. Do Budganje vasi samo nadaljujemo pot, ki smo jo že začeli: zavijemo proti Stranski vasi, od koder je še čisto malo do Budganje vasi oziroma do Dimčevega mlina (pot nadaljujemo v smeri proti toku Krke in se kmalu spustimo do obrežja in mlina). Do slapišč na Dvoru pridemo najlažje, če se ustavimo tik pred mostom sledimo potki v hrib (desno ob ostanku peči) ter se potem spustimo do lesenega mosta, ki povezuje levi del naselja z desnim.

(To the spring of the Krka river go from Muljava toward "Krška vas". In Krška vas there are sign boards which direct you toward spring of Krka river (Izvir Krke). Waterfalls at Žužemberk are very dificult to miss. Just go by road from Žužemberk toward Stranska Vas. The best view is from the bridge over Krka river. For Budganja vas just go further toward Stranska Vas nad to Budganja Vas. In Budganja Vas just descent toward river. To the waterfalls at Dvor go on the bridge over Krka river in Dvor. At the bridge go ba path on the left bank of the river. Shortly after there is the wooden bridge. The upper waterfalls are above the wooden bridge, lower ones are below the wooden bridge.)

Izvir Krke (Foto: Boris)

Slapišče pod žužemberškim gradom (Foto: Boris)

Pragovi, brzice in slapiči pri Budganji vasi (Foto: Žare)

Dimčev mlin (Foto: Boris)

Pragovi in slapišča pri Dvoru, nad mostičem (Foto: Boris)

Pragovi in slapišča pri Dvoru, pod mostičem (Foto: Žare)


Prejšnja stran (Previous page)