Riharjevi slapovi

(Waterfalls of Rihar)

OPIS (Description)

Tokrat smo uporabili osnovno pravilo raziskovanja slapov: če hočeš najti slap, potem 'zasleduj' vodo. In res! Pot nadaljujemo od parkirišča in ji sledimo po levem bregu potoka. Kmalu pa se potka izgubi in potrebno je prestopati z brega na breg in se vmes prebijati skozi goščevje. Po kakih 45 minutah pridemo do trebušastega drsnika, višine 4 metre in blagega naklona. Naslednji slap vidimo malo naprej in tik nad drsnikom in zato pot nadaljujemo najprej po levem bregu, pred slapom pa prestopimo na desni breg in se slapu približamo vzporedno po pobočju. Slap je tako lep, da smo ga morali poimenovati, najbolj logično je seveda poimenovanje po bližnji kmetiji, torej: Riharjev slap. Voda precej strumno priteče po 8 metrov visokem toboganu in se bučno vlije v večji in globlji tolmun, oblika pobočja slapu pa je polkrožna. Če se od slapu vzpnemo po desnem bregu proti vrhu, se priključimo poti na Rogatec, ki nas po bližnjem odcepu pripelje do višjeležečega slapu Cuc.

(There are two waterfalls of Rihar. First is 4 meters high slider. Just above there is a 8 meters high waterfall.)

DOSTOP (Access)

V Lučah zavijemo za Podvolovljek in po kakih 6 kilometrih je na levi strani odcep za slap Cuc oziroma za Riharjevo kmetijo. Po slabih 100 metrih je z leve strani manjša razširitev makadamske dovozne poti, kjer lahko pustimo vozilo.

(From main road Ljubno ob Savinji - Luče in Luče turn toward Podvolovjek. After approx. 6 kilometers there is the wooden sign board for "Slap Cuc". Turn left and go by macadam road. To reach this two waterfalls is best to follow the brook. Go first by left bank, later choose a bank as you think is better. After approx. 45 minutes there are the waterfalls. To return you can go back by brook or at the waterfalls go upward by right bank toward path for waterfall Cuc.)

Prvi slapič ali drsnik (Foto: Žare)

Riharjev slap (Foto: Boris)


Prejšnja stran (Previous page)