Slapovi v Zakojški grapi

(Waterfalls in Zakojška grapa)

OPIS (Description)

Pot začnemo (mi smo jo, vi pa kakor hočete) pri kmetiji Flander, saj tu tudi najlažje dobimo napotke, kako in kam, ker je ata Vencelj sam zrisal smerne oznake do slapov, pa še za kasnejši obed se lahko sočasno domenite z mamo Marijo. Da nas je ata Vencelj ob povratku postregel tudi s "tamočnim", pa ne bomo omenjali, ker lahko pride hitro do zamere med nepostreženimi in nezgovorjenimi, zamera je pa slaba za prebavo in je človek ves čemeren, zvit in grižast, da ga niti mojster Iztok Mlakar ne razveseli. Niti ata Vencelj, čeprav se z njim lahko lepo zgovarjaš in hecaš vse do jutra. V grapo te usmerijo desno naokoli ob robu hriba in nato juhej na dno grape, vrnete se pa lahko po gozdni poti, ki vas brez muje pripelje iz grape naravnost na izhodišče. Kot rečeno, je smer do slapov lepo označena in kmalu smo pri prvem, vendar neizrazitem slapu, visokem 8 metrov, ki teče po podoru skalnih plasti. Pot gre naprej levo od slapu in nad slap, da pridemo do sotočja dveh tokov. Na desnem pritoku (se pravi na naši levi) najdemo slap višine 5 do 6 metrov, kjer se voda lepo preliva prek kamenih izbočenin in je videz slapu zato dinamičen. Na levem pritoku (na naši desni) pa s pobočja polzi kakih 20 metrov visok, dvopramenski slap, s kratkim zadnjim padcem. Naprej po besedah našega informatorja (ata Vencelj, jasna stvar) je še en slap, vendar do njega nismo šli (smo se kar sesedli in uživali pod spodnjim). Vmes najdete ostanke stare žage, starega mlina in stare hidroelektrarne ter najbrž posebnost tega kraja: na starem kamnu so vpisovali imena umrlih, ko so jih tod mimo, skozi grapo, nosili na pokopališče in je tako nekak skupni nagrobni pomnik celotnega okoliša. Lep izlet lahko dopolnite z obiskom Bevkove domačije, za katerega se ravno tako lahko dogovorite pri Flandrovih.

(There are at least three waterfalls in this gorge. First one is 8 meters high. The second one has height of 5-6 meters. The third one is 20 meters high waterfall, water flows in two separated streams.)

DOSTOP (Access)

Do Zakojce pridemo lahko po večih poteh. Iz smeri Šebrelij je pri vasi Reka odcep za Kojco, od tam pa seje potem še malo do Zakojce. Druga pot pripelje iz Cerknega čez Zakriž in Jesenice do Bukovega od tam pa do Zakojce. Mi smo se odločili, da pridemo iz Baške Grape. V Grahovem ob Bači se usmerimo za Bukovo, od tam pa je še malce do Zakojce.

(You can aproach on three diferent ways. One way is through Šebrelje and at Reka turn toward Kojca. And then further to Zakojca. Second way is from Cerkno over Zakriž and Jesenice to Bukovo and further toward Zakojca. But you can also go through Grahovo ob Bači. In Grahovo turn toward Bukovo and then to Zakojca. Best way to start aproach to waterfalls is by asking for direction at the village inn Flander. From Flander go right around small hill and downwards (follow wooden signs for waterfalls (Slapovi). Very soon there is the first waterfall. Continue by left and above the waterfall. There is the confluence of two streams. Srcond waterfall is on left stream and third waterfall is on right stream. And one detail more. You can make a appointment at Flander for lunch when you return from waterfalls.)

Slap na pritoku (Foto: Žare)

Slap Zakojca (Foto: Žare)


Prejšnja stran (Previous page)